JLD-DIJKSTABILISATOR

 

De kern van de JLD Dijkstabilisator is ge-ent op binnenwaartse stabiliteit.

Bij binnenwaartse stabiliteit, of instabiliteit wil het binnenwaartse talud van de dijk bezwijken.

Door dat de belasting van zaken als hoge waterstanden en verkeer, groter is dan de sterkte wil een bezwijkvlak ontstaan.

afschuiven-dijk-01

Werking binnenwaartse (in)stabiliteit

De JLD Dijkstabilisator bestaat uit een lang element die wordt geplaatst in de dijk.

Door deze te plaatsen in het potentiële glijvlak, wordt een of meerdere elementen toegevoegd aan de dijk.

Deze elementen kunnen krachten leveren tegen het bezwijken van de dijk.

afschuiven-dijk-02

Werking JLD Dijkstabilisator bij binnenwaartse (in)stabiliteit.

WERKING JLD-DIJKSTABILISATOR

 

1

3.1

4

6

 

OPBOUW JLD-DIJKSTABILISATOR

 

De JLD-Dijkstabilisator is opgebouwd uit vier onderdelen. De kracht die ontstaat bij het zwellen van de dijk wordt vanuit de kern van het dijklichaam opgevangen door het JLD-anker.

Een trekstang met een relatief hoge rek distribueert deze krachten over naar de “LDP”, een kopplaat gelegen onder het oppervlak van de dijk. Deze kopplaat mobiliseert deze krachten en brengt deze over via de trekstang en de “LDE” (stervormig kunststof element) naar het JLD-anker. In het uiterste geval zullen de dwarskrachten haaks op dit element door deze constructie worden getransformeerd naar de kern van de dijk. 

Door deze werking en de voorspanning die in het geheel wordt meegegeven is de JLD-Dijkstabilisator een systeem dat continu in werking is en het moment van bezwijken zal uitstellen.

Door het actie -> reactie principe zal dit systeem door de eigen natuurlijke werking van de dijk de benodigde reactiekracht genereren.

Deze innovatieve techniek is een uitvoering naar de gepatenteerde ideeën van Dhr. Jos F. Karsten, directeur van JLD Contracting BV.

Voordelen JLD Dijkstabilisatie

 

Waarom is de JLD-dijkstabilisator een waardevolle innovatie voor de Project Overstijgende Verkenning Macrostabiliteit?

  • Snelheid: het plaatsen van de JLD-dijkstabilisator is sneller dan conventionele methoden van dijkversterking (o.a. oplossingen in grond en dam/diepwanden). Hiermee wordt de uitvoeringsduur sterkt verkort;
  • Goedkoper: Het aanbrengen van de JLD-dijkstabilisator is goedkoper dan traditionele oplossingen zoals grondlichamen of constructieve oplossingen;
  • Werking: de JLD dijkstabilisator verhoogt/vergroot de stabiliteit van een dijk en is daarmee een oplossing voor het faalkansmechanisme Macrostabiliteit;
  • Minder overlast voor de omgeving:  De stabilisatoren zijn met klein materieel aan te brengen, de stabilisatiestangen zijn daarnaast dermate flexibel dat deze op rol aan te voeren zijn. Plaatsing in klein ruimtebeslag is daarmee mogelijk. Daarnaast ligt de productiesnelheid een stuk hoger dan bij conventionele methoden. Uiteindelijk leidt dit tot minder lange en minder hevige overlast voor de omgeving.

 

 JLD-Dijkstabilisator, meer Dijk voor minder geld